InfoSibiu.eu

Întrebări și răspunsuri privind coronavirus (COVID-19)

OMS monitorizează și răspunde continuu la acest focar. Aceaste  întrebări și răspunsuri vor fi actualizate pe măsură ce se vor ști mai multe despre COVID-19, despre modul în care se răspândește și despre cum afectează oamenii din întreaga lume. Pentru mai multe informații, verificați în mod regulat paginile coronavirus ale OMS.

COVID-19 este boală infecțioasă cauzată de coronavirusul cel mai recent descoperit. Acest nou virus și boală nu au fost cunoscute înainte de apariția focarului în Wuhan, China, în decembrie 2019.

Cele mai frecvente simptome ale COVID-19 sunt febra, oboseala și tuse uscată. Unii pacienți pot prezenta dureri, congestie nazală, guturai, dureri în gât sau diaree. Aceste simptome sunt de obicei ușoare și încep treptat. Unele persoane se infectează, dar nu dezvoltă niciun simptom și se simt bine. Majoritatea oamenilor (aproximativ 80%) se recuperează de boală fără a avea nevoie de tratament special. Aproximativ 1 din fiecare 6 persoane care suferă COVID-19 devine grav bolnav și prezintă dificultăți de respirație. Persoanele în vârstă, precum și cele cu probleme medicale conexe, cum ar fi hipertensiunea arterială, probleme cardiace sau diabet, sunt mai susceptibile să dezvolte boli grave. Persoanele cu febră, tuse și dificultăți de respirație trebuie să solicite asistență medicală.

Oamenii pot lua COVID-19 de la alții care au virusul. Boala se poate răspândi de la persoană la persoana prin stropi mici din nas sau gură, care sunt răspândiţi atunci când o persoană cu COVID-19 tuşeşte sau expiră. Aceşti stropi aterizează pe obiecte și suprafețe din jurul persoanei. Alte persoane iau COVID-19 atingând aceste obiecte sau suprafețe, apoi atingându-și ochii, nasul sau gura. Oamenii pot, de asemenea, să ia COVID-19 dacă inspiră stropi de la o persoană cu COVID-19 care tușește sau expiră stropi. Acesta este motivul pentru care este important să stați la mai mult de 1 metru de o persoană bolnavă.

OMS evaluează cercetările în curs de desfășurare a modului în care boala COVID-19 este răspândită și va continua să împărtășească rezultatele actualizate.

Poate fi transmis virusul care provoacă COVID-19 prin aer?

Studiile de până acum sugerează că virusul care provoacă COVID-19 este transmis mai ales prin contactul cu stropii respiratorii, mai degrabă decât prin aer. Vezi răspunsul anterior la „Cum se răspândește COVID-19?”

COVID-19 poate fi luat de la o persoană care nu are simptome?

Principala modalitate de răspândire a bolii este prin stropi respiratorii expulzaţi de cineva care tușește. Riscul de a lua COVID-19 de la cineva care nu prezintă deloc simptome este foarte mic. Cu toate acestea, multe persoane cu COVID-19 prezintă doar simptome ușoare. Acest lucru este valabil în special în primele etape ale bolii. Prin urmare, este posibil să luăm COVID-19 de la cineva care are, de exemplu, doar o tuse ușoară și nu se simte rău. OMS evaluează cercetările în curs de desfășurare a perioadei de transmitere a COVID-19 și va continua să împărtășească rezultatele actualizate.

Pot să iau COVID-19 din fecalele cuiva având boala?

Riscul de a capta COVID-19 din fecalele unei persoane infectate pare a fi scăzut. Deși primele investigații sugerează că virusul poate fi prezent în fecale în unele cazuri, răspândirea pe această cale nu este o caracteristică principală a focarului. OMS evaluează cercetările în curs privind modalitățile de răspândire a COVID-19 și va continua să împărtășească noi descoperiri. Deoarece acesta este un risc, totuși, este un alt motiv pentru a curăța mâinile în mod regulat, după utilizarea băii și înainte de a mânca.

Măsuri de protecție pentru toată lumea

Fiți la curent cu cele mai recente informații despre focarul COVID-19, disponibile pe site-ul OMS și prin intermediul autorității dumneavoastră naționale și locale de sănătate publică. Multe țări din întreaga lume au observat cazuri de COVID-19 și au observat mai multe focare. Autoritățile din China și din alte țări au reușit să încetinească sau să oprească focarele. Cu toate acestea, situația este imprevizibilă, așa că verificați în mod regulat cele mai recente știri.

Puteți reduce șansele de a fi infectat sau de a răspândi COVID-19 luând câteva măsuri de precauție simple:

 • Curățați-vă regulat și bine mâinile cu o soluţie pentru mâini pe bază de alcool sau spălați-le cu apă și săpun.

De ce? Spălarea mâinilor cu apă și săpun sau folosirea soluţiei pentru mâini pe bază de alcool ucide virușii care pot fi pe mâinile tale.

 • Menține distanța de cel puțin 1 metru între tine și oricine cu tuse sau strănut.

De ce? Când cineva tușește sau strănută, pulverizează mici stropi de lichid din nas sau gură, care pot conține virus. Dacă sunteți prea aproape, puteți inspira stropii, inclusiv virusul COVID-19 dacă persoana care tuşeşte are boala.

 • Evitați să atingeți ochii, nasul și gura.

De ce? Mâinile ating multe suprafețe și pot ridica viruși. Odată contaminate, mâinile pot transfera virusul la ochi, nas sau gură. De acolo, virusul îți poate intra în corp și te poate îmbolnăvi.

 • Asigurați-vă că și dvs. și cei din jurul dvs. respectă o igienă respiratorie bună. Aceasta înseamnă să-ți acoperi gura și nasul cu cotul sau batista îndoită atunci când tușești sau stranuți. Apoi aruncați imediat şerveţelul folosit.

De ce? Stropii răspândesc virusul. Respectând o igienă respiratorie bună, protejezi oamenii din jurul tău de viruși, cum ar fi răceala, gripa și COVID-19.

 • Rămâneţi acasă dacă vă simțiţi rău. Dacă aveţi febră, tuse și dificultăți de respirație, solicitaţi asistență medicală și sunaţi în avans. Urmați indicațiile autorității locale de sănătate.

De ce? Autoritățile naționale și locale vor avea cele mai actualizate informații despre situația din zona dvs. Apelarea în avans va permite furnizorului de servicii medicale să vă direcționeze rapid către unitatea de sănătate potrivită. Acest lucru vă va proteja și va ajuta la prevenirea răspândirii virusurilor și a altor infecții.

 • Țineți-vă la curent cu cele mai recente hotspoturi COVID-19 (orașe sau zone locale unde COVID-19 se răspândește pe scară largă). Dacă este posibil, evitați să călătoriți - mai ales dacă sunteți o persoană mai în vârstă sau aveți diabet, boli de inimă sau pulmonare.

De ce? Aveți o șansă mai mare de a prinde COVID-19 într-una din aceste zone.

 

Măsuri de protecție pentru persoanele care sunt din sau au vizitat recent (ultimele 14 zile) zonele în care se răspândește COVID-19

 • Urmați îndrumările expuse mai sus (Măsuri de protecție pentru toată lumea)
 • Autoizolați-vă stând acasă dacă începeți să vă simțiți rău, chiar și cu simptome ușoare, cum ar fi dureri de cap, febră de grad scăzut (37,3 C sau mai mare) și nas ușor curgător, până când vă recuperați. Dacă este esențial pentru dvs. ca cineva să vă aducă provizii sau să ieșiți, de ex. pentru a cumpăra mâncare, purtați o mască pentru a evita infectarea altor persoane.

De ce? Evitarea contactului cu alții și vizitele la unitățile medicale vor permite ca aceste facilități să funcționeze mai eficient și vă vor ajuta să vă protejați și pe ceilalți împotriva posibilului COVID-19 și a altor viruși.

 • Dacă dezvoltați febră, tuse și dificultăți de respirație, solicitați imediat sfaturi medicale, deoarece acest lucru se poate datora unei infecții respiratorii sau altei afecțiuni grave. Sunați în avans și informați furnizorul dvs. despre orice călătorie recentă sau contact cu călătorii.

De ce? Apelarea în avans vă va permite furnizorului de servicii medicale să vă direcționeze rapid către unitatea de sănătate potrivită. Acest lucru va ajuta, de asemenea, la prevenirea unei posibile răspândiri de COVID-19 și a altor viruși.

Riscul depinde de locul în care vă aflați - și mai precis, dacă există un focar COVID-19 care se dezvoltă acolo.

Pentru majoritatea oamenilor din majoritatea locațiilor riscul de a capta COVID-19 este încă scăzut. Cu toate acestea, acum există locuri în întreaga lume (orașe sau zone) în care boala se răspândește. Pentru persoanele care locuiesc sau vizitează aceste zone riscul de a capta COVID-19 este mai mare. Guvernele și autoritățile sanitare iau măsuri severe de fiecare dată când este identificat un nou caz de COVID-19. Asigurați-vă că respectați orice restricție locală privind călătoriile, deplasările sau adunările mari Cooperarea cu eforturile de combatere a bolii va reduce riscul de a lua sau răspândi COVID-19.

Focarele COVID-19 pot fi incluse și transmisia este oprită, așa cum s-a arătat în China și în alte țări. Din păcate, noi focare pot apărea rapid. Este important să fiți conștienți de situația în care vă aflați sau unde intenționați să mergeți. OMS publică actualizări zilnice despre situația COVID-19 la nivel mondial.

Boala datorată infecției cu COVID-19 este în general ușoară, în special pentru copii și adulți tineri. Cu toate acestea, poate provoca boli grave: aproximativ 1 din 5 persoane care au boala necesită îngrijiri spitalicești. Prin urmare, este destul de normal ca oamenii să se îngrijoreze de modul în care focarul COVID-19 îi va afecta pe ei și pe cei dragi.

Ne putem canaliza preocupările în acțiuni de protejare a noastră, a celor dragi și a comunităților noastre. Pe primul loc între  aceste acțiuni este spălarea regulată și completă a mâinilor și o igienă respiratorie bună. În al doilea rând, țineți-vă la curent cu informaţiile şi urmați sfaturile autorităților locale de sănătate publică, inclusiv orice restricții de călătorie, mișcare și adunări.

În timp ce încă învățăm despre modul în care COVID-2019 afectează oamenii, persoanele în vârstă și persoanele cu afecțiuni medicale preexistente (cum ar fi hipertensiunea arterială, boli de inimă, boli pulmonare, cancer sau diabet) par să dezvolte boli grave mai des decât altele.

În timp ce unele remedii occidentale, tradiționale sau la domiciliu pot oferi confort și pot ameliora simptomele COVID-19, nu există dovezi că medicamentul actual poate preveni sau vindeca boala. OMS nu recomandă auto-medicația, inclusiv antibiotice, ca prevenire sau leac pentru COVID-19. Cu toate acestea, există mai multe studii clinice în curs de desfășurare care includ atât medicamente occidentale, cât și medicamente tradiționale. OMS va continua să furnizeze informații actualizate de îndată ce rezultatele clinice vor fi disponibile.

Nu încă. Până în prezent, nu există niciun vaccin și niciun medicament antiviral specific care să prevină sau să trateze COVID-2019. Cu toate acestea, cei afectați ar trebui să aibă grijă pentru ameliorarea simptomelor. Persoanele cu boli grave trebuie spitalizate. Majoritatea pacienților se recuperează datorită îngrijirii de susținere.

Posibile vaccinuri și unele tratamente medicamentoase specifice sunt în curs de testare. Acestea sunt testate prin studii clinice. OMS coordonează eforturile de dezvoltare a vaccinurilor și a medicamentelor pentru prevenirea și tratarea COVID-19.

Cele mai eficiente metode de a vă proteja pe voi și pe ceilalți împotriva COVID-19 sunt să vă curățați frecvent mâinile, să vă acoperiți gura când tuşiţi cu cotul sau şerveţelul și să mențineți o distanță de cel puțin 1 metru față de persoanele care tuşesc sau strănută.

Nu. Virusul care provoacă COVID-19 și cel care a provocat apariția sindromului respirator acut sever (SARS) în 2003 sunt legate între ele genetic, dar bolile pe care le provoacă sunt destul de diferite.

SARS a fost mai mortal, dar mult mai puțin infecțios decât COVID-19. Din 2003 nu au existat focare de SARS nicăieri în lume.

Purtați o mască numai dacă sunteți bolnav de simptome COVID-19 (în special tuse) sau dacă aveți grijă de cineva care ar putea avea COVID-19. Masca de față de unică folosință poate fi folosită o singură dată. Dacă nu ești bolnav sau nu ai grijă de cineva care este bolnav, atunci renunţă la mască. Există o penurie la nivel mondial de măști, de aceea OMS îi îndeamnă pe oameni să folosească în mod înțelept măștile.

OMS recomandă utilizarea rațională a măștilor medicale pentru a evita irosirea inutilă a resurselor prețioase și utilizarea greșită a măștilor (consultați Sfaturi privind utilizarea măștilor).

Cele mai eficiente metode de a vă proteja pe voi și pe ceilalți împotriva COVID-19 sunt să vă curățați frecvent mâinile, să vă acoperiți gura când tuşiţi cu îndoitura sau a şerveţelului și să mențineți o distanță de cel puțin 1 metru de persoanele care tuşesc sau strănută.

Efectuați igiena mâinilor după atingerea sau aruncarea măștii.- Folosiți dezinfectant de mâini pe bază de alcool sau, dacă sunt vizibil murdare, spălați-vă mâinile cu apă și săpun.

 1. Amintiți-vă, o mască ar trebui să fie utilizată doar de lucrătorii din domeniul sănătății, de la îngrijitori și de persoanele cu simptome respiratorii, cum ar fi febra și tusea.

2, Înainte de a atinge masca, curățați mâinile cu un dezinfectant pe bază de alcool sau săpun și apă

3 Desfaceți masca și inspectați-l dacă există lacrimi sau găuri.

 1. Orientați spre ce parte este partea superioară (unde se află banda metalică).
 2. Asigurați-vă că partea corespunzătoare a măștii este orientată spre exterior (partea colorată).
 3. Așezați masca pe față. Prindeți banda metalică sau marginea rigidă a măștii, astfel încât să se modeleze la forma nasului.
 4. Trageți partea inferioară a măștii, astfel încât să vă acopere gura și bărbia.
 5. După utilizare, scoateți masca; îndepărtați buclele elastice din spatele urechilor, păstrând masca departe de față și haine, pentru a evita atingerea suprafețelor potențial contaminate ale măștii.
 6. Aruncaţi masca într-o coș, închdeţi-l imediat după utilizare.
 7. 10. Efectuați igiena mâinilor după atingerea sau aruncarea măștii - Folosiți dezinfectant de mâini pe bază de alcool sau, dacă sunt vizibil murdare, spălați-vă mâinile cu apă și săpun.

„Perioada de incubație” înseamnă perioada dintre captarea virusului și începerea apariției simptomelor bolii. Majoritatea estimărilor perioadei de incubație pentru COVID-19 variază între 1-14 zile, cel mai frecvent în jurul a cinci zile. Aceste estimări vor fi actualizate pe măsură ce vor fi disponibile mai multe date.

Coronavirusurile sunt o familie numeroasă de virusuri care sunt comune la animale. Ocazional, oamenii se infectează cu acești viruși, care apoi se pot răspândi la alte persoane. De exemplu, SARS-COV a fost asociat cu pisicile și MERS-OCV este transmis de cămile dromadere. Posibile surse animale de COVID-19 nu au fost încă confirmate.

Pentru a vă proteja, cum ar fi atunci când vizitați piețele de animale vii, evitați contactul direct cu animalele și suprafețele aflate în contact cu animalele. Asigurați în permanență bune practici de siguranță a alimentelor. Manevrați cu grijă carnea crudă, laptele sau organele de origine animală, pentru a evita contaminarea alimentelor necoapte și a evita consumul de produse crude sau necoapte.

Cu toate că până în prezent a existat o singură speţă a unui câine infectat în Hong Kong, nu există dovezi că un câine, pisică sau orice animal de companie poate transmite COVID-19. COVID-19 este răspândit în principal prin stropii produşi atunci când o persoană infectată tușește, strănută sau vorbește. Pentru a vă proteja, curățați-vă frecvent și bine pe mâini.

OMS continuă să monitorizeze ultimele cercetări asupra acestui subiect și a altor subiecte COVID-19 și va actualiza pe măsură ce vor fi disponibile noi descoperiri.

Nu este sigur cât timp supraviețuiește virusul care provoacă COVID-19 pe suprafețe, dar pare să se comporte ca și alte coronavirusuri. Studiile sugerează că coronavirusurile (inclusiv informații preliminare despre virusul COVID-19) pot persista pe suprafețe timp de câteva ore sau până la câteva zile. Aceasta poate varia în condiții diferite (de exemplu, tipul de suprafață, temperatura sau umiditatea mediului).

Dacă credeți că o suprafață poate fi infectată, curățați-o cu dezinfectant simplu pentru a ucide virusul și pentru a vă proteja pe voi și pe ceilalți. Curățați-vă mâinile cu o soluţie pe bază de alcool sau spălați-le cu apă și săpun. Evitați să vă atingeți ochii, gura sau nasul.

Da. Probabilitatea ca o persoană infectată să contamineze mărfurile comerciale este scăzută, iar riscul de a prinde virusul care provoacă COVID-19 dintr-un pachet care a fost mutat, transportat și expus la diferite condiții și temperatură este, de asemenea, scăzut.

Următoarele măsuri NU SUNT eficiente împotriva COVID-2019 și pot fi dăunătoare:

 • Fumat
 • Purtând mai multe măști
 • Luând antibiotice (A se vedea întrebarea 10 „Există medicamente din terapii care pot preveni sau vindeca COVID-19?")

În orice caz, dacă aveți febră, tuse și dificultăți de respirație, solicitați asistență medicală din timp pentru a reduce riscul de a dezvolta o infecție mai severă și asigurați-vă că vă împărtășiți istoricul de călătorie recent cu furnizorul de îngrijire medicală.